Intro

About

In this first stage, the catalogue focuses on the modern and contemporary architecture designed and built between 1832 –year of construction of the first industrial chimney in Barcelona that we establish as the beginning of modernity– until today.

The project is born to make the architecture more accessible both to professionals and to the citizens through a website that is going to be updated and extended. Contemporary works of greater general interest will be incorporated, always with a necessary historical perspective, while gradually adding works from our past, with the ambitious objective of understanding a greater documented period.

The collection feeds from multiple sources, mainly from the generosity of architectural and photographic studios, as well as the large amount of excellent historical and reference editorial projects, such as architectural guides, magazines, monographs and other publications. It also takes into consideration all the reference sources from the various branches and associated entities with the COAC and other collaborating entities related to the architectural and design fields, in its maximum spectrum.

Special mention should be made of the incorporation of vast documentation from the COAC Historical Archive which, thanks to its documental richness, provides a large amount of valuable –and in some cases unpublished– graphic documentation.

The rigour and criteria for selection of the works has been stablished by a Documental Commission, formed by the COAC’s Culture Spokesperson, the director of the COAC Historical Archive, the directors of the COAC Digital Archive, and professionals and other external experts from all the territorial sections that look after to offer a transversal view of the current and past architectural landscape around the territory.

The determination of this project is to become the largest digital collection about Catalan architecture; a key tool of exemplar information and documentation about architecture, which turns into a local and international referent, for the way to explain and show the architectural heritage of a territory.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors of the COAC Digital Archive

credits

About us

Architects' Association of Catalonia:

Àrea de Cultura

Directors:

2019-2020 Aureli Mora i Omar Ornaque

Documental Commission:

2019-2020 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

External Collaborators:

2019-2020 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

Collaborating Entities:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Design & Development:

Nubilum Edittio

In Pictures

 • Rector Gabriel Ferraté Library, UPC

 • Rector Gabriel Ferraté Library, UPC

 • Rector Gabriel Ferraté Library, UPC

 • Rector Gabriel Ferraté Library, UPC

 • Rector Gabriel Ferraté Library, UPC

 • Rector Gabriel Ferraté Library, UPC

 • Rector Gabriel Ferraté Library, UPC

 • Rector Gabriel Ferraté Library, UPC

 • Rector Gabriel Ferraté Library, UPC

 • Rector Gabriel Ferraté Library, UPC

 • Rector Gabriel Ferraté Library, UPC

 • Rector Gabriel Ferraté Library, UPC

 • Rector Gabriel Ferraté Library, UPC

Memory

La biblioteca s’ubica a l’extrem nord-oest de la plaça Cívica del Campus Nord de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Pel seu interior, tallant l’edifici de manera obliqua, discorre un carrer d’accés a la plaça Cívica que es transforma en el vestíbul de l’edifici. L’interior queda organitzat en diverses sales molt neutres que han de permetre la reorganització constant de l’edifici a mesura que les noves tecnologies prenguin protagonisme a la biblioteca. El Campus Nord forma una façana gairebé contínua contra la qual es retalla el volum de l’edifici, de pedra calcària blanca, amb una obertura enorme que marca l’inici del camí. La façana contrasta per volum, composició, obertures i color amb la façana posterior. La resta de façanes de l’edifici són de pedra. A la plaça Cívica, la façana és totalment envidrada i contrasta amb les anteriors, la qual cosa la significa. La coberta il·lumina les plantes superiors i pren forma de dent de serra orientada a nord estricte, amb una geometria obliqua respecte a la resta de geometries de l’edifici. La sala superior, emmoquetada, sempre en silenci, és molt agradable de visitar. La connectivitat vertical que el vestíbul dóna a tot l’edifici és, també, espectacular, un vestíbul singular per un edifici cridat a ser un dels centres de relació de tot el Campus Nord.

Author: Jaume Prat Ortells

Source: APP BCN Arquitectura

L’edifici incorpora les diferents biblioteques de les escoles universitàries de la UPC. La localització especial de l’edifici just en el límit entre la ciutat i el campus universitari, és un dels aspectes en què el projecte ha estat més sensible. La seva imatge com a porta, d’una banda, i com a peça urbana capaç de provocar activitat i relació, de l’altra, han estat premisses bàsiques a l’hora de desenvolupar el projecte. Un carrer de nova creació es convertirà en el seu pas per l’interior de l’edifici en un vestíbul generador de trobada i de circulacions, i serà l’element que determini la segregació entre àrees servidores i àrees servides. El cos principal d’àrees servides està destinat a zona de biblioteca. A la primera i segona planta, la disposició dels espais és similar a la planta baixa. Són plantes diàfanes i nítides en quan a l'espai. A l'última planta és on la superfície recupera la totalitat del contorn del seu volum de l'edifici. És una planta tancada en sí mateixa, amb unes obertures esbiaixades per donar una il·luminació tangencial i unes lluernes lineals orientats directament a Nord. Els diversos materials s’han escollit per aconseguir un bon envelliment de l’edifici. En façanes es disposa de pedra calcària, col·locada de forma airejada, el que provocarà una composició de juntes acord a l’escala de l’edifici. A l’interior les parts públiques disposen de paviments petris i la resta de paviment en zones d’estudi i consulta serà de moqueta per tal de mantenir un grau de confort acústic acord a la natura de l’edifici.

Author: Ramon Sanabria i Boix

Authors

On the Map