Intro

About

In this first stage, the catalogue focuses on the modern and contemporary architecture designed and built between 1832 –year of construction of the first industrial chimney in Barcelona that we establish as the beginning of modernity– until today.

The project is born to make the architecture more accessible both to professionals and to the citizens through a website that is going to be updated and extended. Contemporary works of greater general interest will be incorporated, always with a necessary historical perspective, while gradually adding works from our past, with the ambitious objective of understanding a greater documented period.

The collection feeds from multiple sources, mainly from the generosity of architectural and photographic studios, as well as the large amount of excellent historical and reference editorial projects, such as architectural guides, magazines, monographs and other publications. It also takes into consideration all the reference sources from the various branches and associated entities with the COAC and other collaborating entities related to the architectural and design fields, in its maximum spectrum.

Special mention should be made of the incorporation of vast documentation from the COAC Historical Archive which, thanks to its documental richness, provides a large amount of valuable –and in some cases unpublished– graphic documentation.

The rigour and criteria for selection of the works has been stablished by a Documental Commission, formed by the COAC’s Culture Spokesperson, the director of the COAC Historical Archive, the directors of the COAC Digital Archive, and professionals and other external experts from all the territorial sections that look after to offer a transversal view of the current and past architectural landscape around the territory.

The determination of this project is to become the largest digital collection about Catalan architecture; a key tool of exemplar information and documentation about architecture, which turns into a local and international referent, for the way to explain and show the architectural heritage of a territory.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors arquitecturacatalana.cat

credits

About us

Project by:

Created by:

Directors:

2019-2024 Aureli Mora i Omar Ornaque

Documental Commission:

2019-2024 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

External Collaborators:

2019-2024 Lluis Andreu Sergi Ballester Helena Cepeda Inès Martinel Maria Jesús Quintero

With the support of:

Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura

Collaborating Entities:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

 

Arxiu Mas

 

Basílica de la Sagrada Família

 

Museu del Disseny de Barcelona

 

EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona

Design & Development:

edittio Nubilum
Suggestions

Suggestion box

Request the image

We kindly invite you to help us improve the dissemination of Catalan architecture through this space. Here you can propose works and provide or amend information on authors, photographers and their work, along with adding comments. The Documentary Commission will analyze all data. Please do only fill in the fields you deem necessary to add or amend the information.

The Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya is one of the most important documentation centers in Europe, which houses the professional collections of more than 180 architects whose work is fundamental to understanding the history of Catalan architecture. By filling this form, you can request digital copies of the documents for which the Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya manages the exploitation of the author's rights, as well as those in the public domain. Once the application has been made, the Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya will send you an approximate budget, which varies in terms of each use and purpose.

Detail:

* If the memory has known authorship or rights, cite them in the field above 'Comments' .

Remove * If the photographs has known authorship or rights, cite them in the field above 'Comments'.
You can attach up to 5 files of up to 10 MB each.

Awarded
Cataloged
Disappeared
All works
  • Can Modolell

    Josep Azemar Pont

    Can Modolell

    Can Modolell era una casa fortificada amb una torre de defensa contra els pirates, bastida al segle XVI. Aquesta torre és un dels elements més destacats de l'edifici, que va ser reformat en un estil modernista-neogòtic el 1892. Hom aprofità l'estructura de l'antiga torre, al primer pis de la qual fou construïda la capella, així com els edificis annexes que hi havia a banda i banda. En un d'aquests edificis, on hi ha el balcó cantoner, fou instal·lat el menjador d'hivern, dotat d'una bella xemeneia neogoticitzant de fusta tallada, obra de J. Azemar i J. Riera del 1893. Avui són el despatx de l'alcalde i la seva secretària. El menjador d'estiu dels Modolell era instal·lat a la banda del darrere; té arrambadors de ceràmica vidriada i dóna a la balconada sobre el jardí. Jardins de Magdalena Modolell delimitats per les façanes de l'edifici de Can Modolell, el carrer de Jaume Abril, els carrers del Sol i d'Àngel Guimerà i per les façanes del carrera del carrer de la Farina i de ca n'Escuder, inclosa. L'escala del jardí té força interès, amb barana caladai finestrals motllurats i amb vitralls. Per una pintura a l'oli de la fi del segle XIX, obra d'un Nogués casat amb una Modolell (propietaris de la casa aleshores), se sap que la construcció constava de dos cossos separats per la torre. El de la dreta amb un arc de mig punt al portal (potser segle XVII) i dos pisos; el de l'esquerra era un ampli casal de tres plantes de tipus vuitcentista. Aquesta estructura va ser aprofitada en realitzar la important reforma neogòtica, que és la que dóna la fesomia actual a l'edifici, datat segons la llinda motllurada del balcó lateral el 1892.

    1892 - 1899

  • La Ballena Alegre Campsite

    Francesc Mitjans Miró

    La Ballena Alegre Campsite

    The campsite is made up of a set of facilities scattered in the coastal pine forest of the Llobregat Delta, a completely flat landscape between the road and the Viladecans beach. During the 1930s, this coastline was the site of the future Ciutat de Repós i de Vacances of the GATCPAC and Le Corbusier. The programme is divided into two parts that correspond to two separate farms, but connected to each other. The most important criterion has been to conceive the campsite as if it were a small city of ephemeral homes with a series of built nuclei that territorially organise the activity of the campers: an entrance nucleus, another nucleus next to the sea, two other secondary nuclei at medium depth, and another more compact nucleus located on the second property. Showers have also been built next to the beach, developed from a previous proposal by the architect Ramon Tort. Most of the pavilions have a unique design, based on their own morphological characteristics, and are unified by construction materials. Currently the facility has stopped working as it is affected by the expansion of the El Prat de Llobregat Airport.

    1958 - 1960

  • 1967

  • 1971 - 1972

  • Grup d'Habitatges Sant Jordi

    Tous & Fargas, Josep Maria Fargas i Falp, Enric Tous i Carbó

    El principal carácter del edificio reside en la astuta síntesis de las escalas que plantea la operación arquitectónica: de la casa a la ciudad. Algunos aspectos que lo ponen de manifiesto son el retranqueo de las plantas bajas –al propio estilo de Eugène Hénard en París- que dota al conjunto de un cierto pintoresquismo y los diferentes grados de privacidad de las vías, desde la calle pública, al pasaje y al patio interior jardín. Todo ello junto a la sabia articulación del bloque lineal que aspira a generar una configuración de manzana urbana abierta a la calle. El proyecto de Tous y Fargas debe ser identificado en la escala urbana. La ordenación de la manzana, así como el modelo de agrupación responden a la idea de construcción orgánica de la ciudad. El retranqueo entre viviendas a favor de una alineación escalonada había sido recurrente en los proyectos de vivienda colectiva desde la Cité Moderne de Victor Bourgeois en Bruselas (1922-1925), o en sus homónimos nórdicos, de la mano de Arne Jacobsen y las agrupaciones de viviendas Soholm (1950-1955) o Jørn Utzon y las casas Fredensborg (1959-1965). Por otro lado, la apuesta tecnológica de los autores en sus primeros años de ejercicio profesional parece canalizarse hacia el rigor doméstico de los últimos, en una clara apuesta a favor de la reformulación del bloque y sus tipologías como modelos del hábitat obrero de los años sesenta.

    1966 - 1974

  • Camy-Nestlé Industrial Overpass

    Enric Miralles i Moya

    Camy-Nestlé Industrial Overpass

    The programme called for the construction of a bridge that would serve as a connection between two buildings of the same factory separated by one of the streets of the industrial estate. The bridge allows the passage of employees and the provision of two conveyor belts for packaged material, electrical conduits and power conduits for cold processes. The structural section groups the different loads and offers a specific solution for each one, taking into account the lags caused by load variations. The pedestrian crossing is formed by a section of post-tensioned concrete that supports a system of prefabricated elements that allow light to enter.

    1991 - 1994

  • El Bolet

    Blai Pérez i González

    El Bolet

    The project places the building the highest point of the plot and is staggered from one floor to the next until it is deposited on the lowest elevation. In section, each of the floors gradually loses height with respect to the upper floor and, in plan, the various bodies are added to span across the ground, until closing an external space between the house and the natural slope of the land. In this way, flat slabs are achieved on a plot that seemed inaccessible, as well as a maximum length of façade with views, where all the house's outbuildings are arranged.

    1992 - 1997

  • El Torrent Ballester Park

    SOB Arquitectos Asociados, Arturo Frediani Sarfati, Enric Soler López

    Estratègia [Tipologia] Considerar que al verd pùblic no li cal distingir entre zones ornamentals i zones disfrutables. Fins ara els parcs s'havien dividit en camins (de ser possible sinuosos) i marges decoratius. Concentrar-se en les diferents oportunitats de gaudi i en les seves mútues relacions. Sistema [Tectònica] No sent-ho, Torrent Ballester inaugura una reeixida família de parcs “paramètrics” mitjançant la introducció d'un “patchwork” de textures. Mentre en el de Viladecans el valor de cada peça depèn del de les annexes i del context, en els exemples contemporanis, el repartiment de les caselles acostuma a ser merament compositiu o senzillament arbitrari. Ambient [Topologia] Igual que unes línies dibuixades en un prat el converteixen en un excitant camp de futbol, es proposen unes regles de joc formals amb la finalitat de reproduir a escala els trams més lúdics i relacionals de l'entramat social.

    1995 - 1997

  • 1995 - 1998

  • Atrium Cultural and Sports Amenity

    Bonell i Gil Arquitectes, Esteve Bonell i Costa, Josep Maria Gil i Guitart

    Atrium Cultural and Sports Amenity

    The complex not only has to consolidate an urban space but completes a large sports and cultural area started with the construction of the new football field. The project consists of a swimming pool, sports centre, theatre and bar-restaurant. Each space functions independently, with both structural and spatial autonomy, but subject to a general order with the aim of giving a unified image to the whole. A longitudinal lobby is proposed, which absorbs the entrances of each of the areas, allows a good view with a single daily access control and at the same time has the appropriate dimension to be able to respond to specific demands of a large influx of public.

    2003

  • Torre-Roja Sports Centre

    Brullet - De Luna Arquitectes, Manuel Brullet i Tenas, Alfonso de Luna Colldefors

    Torre-Roja Sports Centre

    Within the project of a large sports complex in the Torre Roja park, composed of two covered swimming pools and a multi-sports court, two football fields and their equipment and changing rooms have been built as a first stage, which are delimited by a torrent and along the central avenue of access to the park. The project starts from a careful reading of the site. The services and changing rooms building is placed on a topographic step with the aim of minimising its volume. The project is determined by the duality between the powerful presence of the mountain on the north face and the attention that needs to be paid to the sports activity located on the south. This duality is resolved in a roof with an asymmetrical section that opens the building towards the views of the mountain and projects the visuals towards the football field through a compression of the section that ends in a wide porch. Enjoying the spaciousness of the mentioned section, the following are located on the ground floor: the access control, the bar, and administrative offices. Using a side ramp or internal stairs you can access the -1 floor, where we find the changing rooms, which achieve a pleasant warmth characterised by the abundance of natural light and the generous use of wood. The combination of zinc and deployeé make up the exterior image of the building.

    2007 - 2010

  • 2017

Bústia suggeriments

Et convidem a ajudar-nos a millorar la difusió de l'arquitectura catalana mitjançant aquest espai, on podràs proposar-nos obres, aportar o esmenar informació sobre obres, autors i fotògrafs, a més de fer-nos tots aquells comentaris que consideris.