Intro

Sobre el proyecto

En esta primera etapa, el catálogo se focaliza en la arquitectura moderna y contemporánea proyectada y construida entre el 1832 –año de edificación de la primera chimenea industrial de Barcelona que establecemos como el inicio de la modernidad– hasta la actualidad.

El proyecto nace con el objetivo de hacer más accesible la arquitectura tanto a los profesionales como al conjunto de la ciudadanía por medio de una web que se irá actualizando y ampliando mediante la incorporación de las obras contemporáneas de mayor interés general, siempre con una necesaria perspectiva histórica suficiente, a la vez que añadiendo gradualmente obras de nuestro pasado, con el ambicioso objetivo de comprender un mayor período documental.

El fondo se nutre de múltiples fuentes, principalmente de la generosidad de estudios de arquitectura y fotografía, a la vez que de gran cantidad de excelentes proyectos editoriales históricos y de referencia, como guías de arquitectura, revistas, monografías y otras publicaciones. Asimismo, tiene en consideración todas las fuentes de referencia de las diversas ramas y entidades asociadas al COAC y de otras entidades colaboradoras vinculadas con los ámbitos de la arquitectura y el diseño, en su máximo espectro.

Cabe mencionar especialmente la incorporación de vasta documentación procedente del Archivo Histórico del COAC que, gracias a su riqueza documental, aporta gran cantidad de valiosa –y en algunos casos inédita– documentación gráfica.

El rigor y el criterio de la selección de las obras incorporadas se establece por medio de una Comisión Documental, formada por el Vocal de Cultura del COAC, el director del Archivo Histórico del COAC, los directores del Archivo Digital del COAC y profesionales y otros expertos externos de todas las Demarcaciones que velan por ofrecer una visión transversal del panorama arquitectónico presente y pasado alrededor del territorio.

La voluntad de este proyecto es la de devenir el fondo digital más extenso sobre arquitectura catalana; una herramienta clave de información y documentación arquitectónica ejemplar que se convierta en un referente no solo local, sino internacional, en la forma de explicar y mostrar el patrimonio arquitectónico de un territorio.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directores arquitecturacatalana.cat

credits

Quiénes somos

Proyecto de:

Impulsado por:

Directores:

2019-2023 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comisión Documental:

2019-2023 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Colaboradores Externos:

2019-2023 Lluis Andreu Sergi Ballester Helena Cepeda Inès Martinel Maria Jesús Quintero

Con el soporte de:

Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura

Entidades Colaboradoras:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

 

Arxiu Mas

 

Basílica de la Sagrada Família

 

Museu del Disseny de Barcelona

 

EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona

Diseño y Programación:

edittio Nubilum
Sugerencias

Buzón de sugerencias

Solicita la imagen

Te invitamos a ayudarnos a mejorar la difusión de la arquitectura catalana mediante este espacio, donde podrás proponernos obras, aportar o enmendar información sobre obras, autores y fotógrafos, además de hacernos todos aquellos comentarios que consideres. Los datos serán analizados por la Comisión Documental. Rellena sólo aquellos campos que consideres oportunos para añadir o subsanar información.

El Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya es uno de los centros de documentación más importantes de Europa, que custodia los fondos profesionales de más de 180 arquitectos, cuya obra es fundamental para comprender la historia de la arquitectura catalana. Mediante este formulario, podras solicitar copias digitales de los documentos de los que el Arxiu Històric del COAC gestiona los derechos de explotación de los autores, además de aquellos que se encuentren en dominio público. Una vez realizada la solicitud, el Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya te hará llegar una estimación del presupuesto, variable en cada casuística de uso y finalidad.

Imagen solicitada:

* Si la memoria tiene autoría o derechos conocidos, puede citarlos en el campo anterior 'Comentarios' .

Eliminar * Si las fotografías tienen autoría o derechos conocidos, puede citarlos en el campo anterior 'Comentarios'.
Puedes adjuntar hasta 5 archivos de 10 MB cada uno como máximo.

Memoria

Arquitecte per l’ETSAV 2001. Beca Formació Personal Investigador FI 2002-06 a l’ETSAV. Professor del Màster Habilitant. Ha col·laborat en diferents universitats com l’ETSAB (Barcelona), LASALLE (Barcelona), UIC (Barcelona), University of Illinois de Chicago (U.S.A), UMEA School of Architecture (Sweden), Ku Leuven University (Belgium) i Università Kore di Enna (Sicília). Professor convidat a diferents workshops internacionals com l’“Erasmus Intesive Program” a Noruega, Irlanda, Dinamarca, Bèlgica, Suècia, Polònia i Catalunya. Ha estat professor convidat al Rural Studio a Auburn University School of Architecture, Alabama (U.S.A) i professor assistent a l’Instituto de Arquitectura BIArch 2010-2011, a Barcelona.

Des de 2000 es cofundador de l’estudi d’arquitectura DATAAE. Han guanyat diversos concursos d’arquitectura i paisatge. Entre altres premis, han obtingut el Premi FAD 2017 (“Ciutat i Paisatge”), el FAD de l’Opinió al 2015 i 2007, finalista dels Premis FAD 2013 i 2009, Premis Catalunya Construcció 2015, finalista Bienal de Arquitectura y Urbanismo Española 2016 i 2013, Premi Ugo Rivolta 2015 (Itàlia), Premi ex-aequo Archmarathon Awards 2014 (Itàlia), Premi AJAC 2012, Premio Sacyr a la Innovación 2012, Premi ‘SaieAward 2011’ (Itàlia), selecció ‘Green Building Challenge 2011’, selecció JAE (Jóvenes Arquitectos Españoles) 2008.

El seu treball ha estat seleccionat en diverses exposicions, com la de “Matèria Sensible” 2010-2011 a Lisboa, La Coruña i Berlín o en l’exposició del pavelló espanyol “Unfinished” de la Biennal d’Arquitectura de Venècia 2016. Comissari en l’exposició "Habitar, menjar i cuinar: Correspondència entre 100 arquitectes sobre habitatge" i ha escrit articles conjuntament amb Jaume Avellaneda a Quaderns del 249 al 260. Al 2016 editen “Quaderns de Construcció”, compendi d’articles publicats a la revista (2006-2010). El mateix any s’edita VVAA “Altres Glòries. Proposta per a la naturalització de Barcelona”.

Obras (9)

Sobre el Mapa

Constelación

Cronología (14)

 1. Casa AD

  DataAE, Claudi Aguiló i Aran, Albert Domingo Ollé, Martí Sanz Ausàs

  Casa AD

  Es proposa una organització del programa centralitzant les dependències menys privades de la casa en la primera planta introduint un pati-terrassa ventilat, el qual permet orientar la sala d’estar a sud i al mateix temps il·luminar el pis inferior on se situen un aparcament exterior, un espai polivalent i els dormitoris. En planta segona, se situa el dormitori principal a manera de suite. Construcció: Estructura vertical d’acer amb unions soldades a taller i muntada i cargolada en obra, amb sostres de fusta amb bigues microlaminades i taulers contraxapats tipus Kerto. Tancament exterior ceràmic amb acabat arrebossat i pintat, amb una protecció de lamel·les de fusta ventilades en les cares exposades a la radiació solar directa. Les coberta no transitables són enjardinades amb plantes de baix manteniment i les transitables són amb lamel·les de fusta ventilades.
 2. Piscinas Municipales

  Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), DataAE, Claudi Aguiló i Aran, Claudi Aguiló Riu, Martí Sanz Ausàs

  Piscinas Municipales

  Donades les reduïdes dimensions del solar, l’objectiu principal del projecte és el disseny d’una construcció compacta, que redueixi la volumetria potencial de l’equipament de gran superfície i que englobi, en una única forma, la diversitat del programa (piscines lúdiques + piscina competició amb graderies + sales de fitness + vestidors + bar + zones d’estètica + administració). Paral•lelament i utilitzant sistemes constructius contemporanis, la pell exterior expressa, mitjançant una finestra repetida, la variabilitat del seu interior. El projecte deambula i es recrea entre la unicitat i la variabilitat.
 3. Casa NA

  DataAE, Claudi Aguiló i Aran, Martí Sanz Ausàs

  Casa NA

  l projecte adopta la tipologia urbana dominant en l’entorn immediat, la qual es caracteritza per situar-se pròxima al límit de parcel•la que dona al carrer i per esgotar l’amplada edificatòria per tal de compactar l’edificació i maximitzar el jardí posterior. D’aquesta manera, s’aprofita l’alçada en que es situa l’edificació per gaudir de les vistes de l’horitzó i per albergar en el jardí una piscina relacionada amb la vida més extrovertida dels seus habitants. Simultàniament, el projecte introdueix un pati en el cos edificat de dues alçades, el qual en planta baixa queda tancat en els seus quatre costats i en planta primera és una U oberta orientada al sud. Aquest pati opera de la següent manera: - Elimina la dicotomia casa-jardí, introduint un espai entremig que des-densifica l’espai interior i allarga la vivència de la casa. - Introdueix llum i ventilació en la part central de l’edificació. - Resol els problemes de privacitat creant un espai íntim i protegit de les mirades veïnes. - Permet semi-soterrar l’edificació ja que les façanes laterals de la casa poden ser cegues per contenir terres i per tant, seguir les rasants actuals i per evitar la necessitat d’obrir finestres cap a les façanes veïnes.
 4. Premio FAD

  Finalista. Categoría: Arquitectura

  Premio FAD

  Casa AD

 5. Parque del Turó del Sastre

  DataAE, Claudi Aguiló i Aran, Martí Sanz Ausàs

  Parque del Turó del Sastre

  El parc s’estructura mitjançant dos tipus de recorreguts: els responsables de la connectivitat directa entre la ciutat i el parc i els que ordenen els recorreguts a través del paisatge, enllaçant les diferents zones d’estar per arribar als punts més significatius. També es pot explicar la diversitat de recorreguts atenent a la diversitat de materials que els formen. Cada tipus de paviment correspon a un diferent recorregut amb una funció diferent dins el conjunt de la intervenció. Els recorreguts de connectivitat urbana es concreten amb materials d’origen mineral. Els recorreguts propis de la part alta del Parc del Turó del Sastre es defineixen amb materials d’origen vegetal.
 6. 57 Viviendas Universitarias en la ETSAV (UPC)

  DataAE, H ARQUITECTES, Claudi Aguiló i Aran, David Lorente Ibáñez, Josep Ricart Ulldemolins, Xavier Ros Majó, Roger Tudó Galí

  57 Viviendas Universitarias en la ETSAV (UPC)

  Els nous habitatges per a universitaris es troben a l’illa de l'Escola d'Arquitectura del Vallès. La proposta pretén mantenir l'equilibri entre edificis existents, espais exteriors i la nova residència d'estudiants. Consta de dos blocs de planta baixa i pis paral·lels al carrer, amb un gran atri central. El programa permet imaginar cohabitacions intenses entre els usuaris, tant a nivell individual, gràcies a la flexibilitat interior dels habitatges, com a nivell col·lectiu, gràcies a l’ús de l'atri com a espai d'esdeveniments socials. El projecte aposta per una construcció industrialitzada a través d'un únic mòdul d'habitatge prefabricat de formigó amb el mínim d’elements fixes. Tots els mòduls i acabats són desmuntables i reciclables, o reutilitzables. L'edifici es resol en dues plantes per aprofitar la topografia existent fent els accessos practicables sense necessitat d'ascensor i reduint superfícies de passarel·les i escales.
 7. Caserna de la Guardia Urbana

  DataAE, Claudi Aguiló i Aran, Xavier Vendrell i Sala

  Caserna de la Guardia Urbana

  El proyecto es la reforma y ampliación de un cuartel existente situado en el antiguo Instituto mental de la Santa Creu (1886-1910). Dado el interés patrimonial de la edificación, el proyecto rehabilita el espacio en planta baja y plantea una ampliación programática mediante una edificación subterránea en el patio exterior. Pese al soterramiento, se conserva, por razones patrimoniales, la antigua sala de autopsias de planta hexagonal situada en el centro del patio. El soterramiento reduce el impacto visual que implicaría una ampliación programática convencional ocupando el espacio del patio exterior con una nueva edificación y dota a la nueva plaza de una condición de espacio público.
 8. Centro de Investigación ICTA-ICP de la UAB

  DataAE, H ARQUITECTES, Claudi Aguiló i Aran, Albert Domingo Ollé, David Lorente Ibáñez, Josep Ricart Ulldemolins, Xavier Ros Majó, Roger Tudó Galí

  Centro de Investigación ICTA-ICP de la UAB

  L’edifici ICTA-ICP situat al campus de la UAB (Universitat Autònoma de Barcelona) és un centre de recerca en ciències ambientals i paleontologia. Coherentment amb els seus camps d’investigació, els usuaris de l’edifici van apostar per donar una resposta ambiciosa als reptes de sostenibilitat. L’edifici, un volum aïllat de cinc plantes de 40x40m i dos soterranis, allotja el següents usos. En planta baixa: vestíbul, bar, aules i administració; en les 3 plantes següents, despatxos i laboratoris; a la coberta, hivernacles i zones de descans; al semisoterrani, aparcament i sales de màquines; i al soterrani, magatzems i la resta de laboratoris. Tant els despatxos com els laboratoris, són usos amb molta càrrega interna que tendeixen a ser calorosos. L’ICTA-ICP s’ha dissenyat per a treure’n profit a l’hivern i per a dissipar-la a l’estiu. Plantegem l’edifici com una infraestructura adaptable i flexible a possibles canvis d’us.
 9. Rehabilitación del Parque de Joan Oliver

  DataAE, Claudi Aguiló i Aran, Albert Domingo Ollé, Xavier Vendrell i Sala

  Rehabilitación del Parque de Joan Oliver

  El projecte inclou la rehabilitació del parc de Joan Oliver i de dues zones annexes per millorar-ne la integració al municipi. La reforma del parc es compon de dos vessants i d’una esplanada central. El primer vessant té un pendent moderat i ha estat dissenyat com una zona de descans on es planta gespa. El segon vessant, a la banda oposada, es defineix com el de més pendent, on es proposen uns passos envoltats de plantes arbustives altes que recullen visualment l’espai central del parc respecte als cotxes del carrer.
 10. Reforma de Casa entre Medianeras Laureà Miró

  DataAE, Claudi Aguiló i Aran

  Reforma de Casa entre Medianeras Laureà Miró

  Es la rehabilitació d’una casa antiga i senzilla del centre històric de Sant Feliu de Llobregat que es basa en la conservació de la composició, la volumetria i l’estructura originals de la casa i en l'enderroc dels paraments interiors i de l'escala per a realitzar una nova distribució que s'adeqüi a les necessitats del propietari, una millora de la llum natural i de l’envolvent energètica de l’edifici La nova distribució es caracteritza per ser més diàfana i per estar realitzada amb divisòries de construcció lleugera.
 11. Mostres d'Arquitectura (Vallès)

  Seleccionado

  Mostres d'Arquitectura (Vallès)

  Centro de Investigación ICTA-ICP de la UAB

 12. Mostres d'Arquitectura (Vallès)

  Seleccionado

  Mostres d'Arquitectura (Vallès)

  57 Viviendas Universitarias en la ETSAV (UPC)

 13. Premio FAD

  Galardonado / Premiado. Categoría: Ciudad y Paisaje

  Premio FAD

  Rehabilitación del Parque de Joan Oliver

 14. Mostres d'Arquitectura (Barcelona)

  Galardonado / Premiado. Categoría: Intervencions Parcials. Inclou Intervencions Interiors i Exteriors, Efímeres o Permanents

  Mostres d'Arquitectura (Barcelona)

  Reforma de Casa entre Medianeras Laureà Miró

Bibliografía (16)

Sociedades