Intro

Sobre el proyecto

En esta primera etapa, el catálogo se focaliza en la arquitectura moderna y contemporánea proyectada y construida entre el 1832 –año de edificación de la primera chimenea industrial de Barcelona que establecemos como el inicio de la modernidad– hasta la actualidad.

El proyecto nace con el objetivo de hacer más accesible la arquitectura tanto a los profesionales como al conjunto de la ciudadanía por medio de una web que se irá actualizando y ampliando mediante la incorporación de las obras contemporáneas de mayor interés general, siempre con una necesaria perspectiva histórica suficiente, a la vez que añadiendo gradualmente obras de nuestro pasado, con el ambicioso objetivo de comprender un mayor período documental.

El fondo se nutre de múltiples fuentes, principalmente de la generosidad de estudios de arquitectura y fotografía, a la vez que de gran cantidad de excelentes proyectos editoriales históricos y de referencia, como guías de arquitectura, revistas, monografías y otras publicaciones. Asimismo, tiene en consideración todas las fuentes de referencia de las diversas ramas y entidades asociadas al COAC y de otras entidades colaboradoras vinculadas con los ámbitos de la arquitectura y el diseño, en su máximo espectro.

Cabe mencionar especialmente la incorporación de vasta documentación procedente del Archivo Histórico del COAC que, gracias a su riqueza documental, aporta gran cantidad de valiosa –y en algunos casos inédita– documentación gráfica.

El rigor y el criterio de la selección de las obras incorporadas se establece por medio de una Comisión Documental, formada por el Vocal de Cultura del COAC, el director del Archivo Histórico del COAC, los directores del Archivo Digital del COAC y profesionales y otros expertos externos de todas las Demarcaciones que velan por ofrecer una visión transversal del panorama arquitectónico presente y pasado alrededor del territorio.

La voluntad de este proyecto es la de devenir el fondo digital más extenso sobre arquitectura catalana; una herramienta clave de información y documentación arquitectónica ejemplar que se convierta en un referente no solo local, sino internacional, en la forma de explicar y mostrar el patrimonio arquitectónico de un territorio.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directores del Archivo Digital del COAC

credits

Quiénes somos

Colegio de Arquitectos de Cataluña:

Àrea de Cultura

Directores:

2019-2020 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comisión Documental:

2019-2020 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Colaboradores Externos:

2019-2020 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

:

Generalitat de Catalunya Departament de Cultura

Entidades Colaboradoras:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Diseño y Programación:

Nubilum Edittio

En Imágenes

  • DataAE

Memoria

DATAAE és un estudi d’arquitectura i paisatge, fundat l’any 2000, que investiga per donar una resposta arquitectònica lluny de subjectivismes, basada en un treball cooperatiu per interpretar les demandes inicials i convertir-les en estratègies de projecte, per tal d’aconseguir una arquitectura necessària i adaptada a les condicions mediambientals. Fundat el 2000 per Claudi Aguiló (arquitecte) i Albert Domingo (enginyer industrial). Han guanyat diversos concursos d'arquitectura i paisatge. Entre altres premis han obtingut el Premi FAD 2017 (“Ciutat i Paisatge”), el FAD d'Opinió 2007 i 2015, finalista FAD 2009 i 2013, Catalunya Construcció 2015, Archmarathon 2014, finalista Bienal Española de Arquitectura y Urbanismo 2016 i 2013, AJAC 2012, Sacyr Innovación 2012, SAIE Awards 2011, selecció JAE 2008. PRINCIPALS OBRES EXECUTADES: Rehabilitació del parc de Joan Oliver a Badia del Vallès (2014-2016) Rehabilitació de la Caserna de la Guàrdia Urbana a Nou Barris. Barcelona (2010-2016) Urbanització del recinte històric de l’Hospital de Sant Pau, Barcelona (2012-2016) Centre d’investigació ICTA-ICP. UAB, Cerdanyola del Vallès (2011-2014) 57 habitatges universitaris al campus de l’ETSAV, Sant Cugat del Vallès (2009-2011) Arxiu comarcal i centre cívic a Mas Lluí. Sant Feliu de Llobregat (2006–2011) 31 habitatges HPO al Ps. Exposició. Barcelona (2005-2011) Parc central a Sant Pere de Ribes (2006-2011) Parc del Turó del Sastre. Montgat (2006-2008)

Obras

Sobre el Mapa

Constelación

Cronología

  1. Piscinas Municipales

    Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), DataAE, Claudi Aguiló i Aran, Claudi Aguiló Riu, Martí Sanz Ausàs

    Piscinas Municipales

    Donades les reduïdes dimensions del solar, l’objectiu principal del projecte és el disseny d’una construcció compacta, que redueixi la volumetria potencial de l’equipament de gran superfície i que englobi, en una única forma, la diversitat del programa (piscines lúdiques + piscina competició amb graderies + sales de fitness + vestidors + bar + zones d’estètica + administració). Paral•lelament i utilitzant sistemes constructius contemporanis, la pell exterior expressa, mitjançant una finestra repetida, la variabilitat del seu interior. El projecte deambula i es recrea entre la unicitat i la variabilitat.
  2. Casa NA

    DataAE, Claudi Aguiló i Aran, Martí Sanz Ausàs

    Casa NA

    l projecte adopta la tipologia urbana dominant en l’entorn immediat, la qual es caracteritza per situar-se pròxima al límit de parcel•la que dona al carrer i per esgotar l’amplada edificatòria per tal de compactar l’edificació i maximitzar el jardí posterior. D’aquesta manera, s’aprofita l’alçada en que es situa l’edificació per gaudir de les vistes de l’horitzó i per albergar en el jardí una piscina relacionada amb la vida més extrovertida dels seus habitants. Simultàniament, el projecte introdueix un pati en el cos edificat de dues alçades, el qual en planta baixa queda tancat en els seus quatre costats i en planta primera és una U oberta orientada al sud. Aquest pati opera de la següent manera: - Elimina la dicotomia casa-jardí, introduint un espai entremig que des-densifica l’espai interior i allarga la vivència de la casa. - Introdueix llum i ventilació en la part central de l’edificació. - Resol els problemes de privacitat creant un espai íntim i protegit de les mirades veïnes. - Permet semi-soterrar l’edificació ja que les façanes laterals de la casa poden ser cegues per contenir terres i per tant, seguir les rasants actuals i per evitar la necessitat d’obrir finestres cap a les façanes veïnes.
  3. Casa AD

    DataAE, Claudi Aguiló i Aran, Martí Sanz Ausàs

    Casa AD

    Es proposa una organització del programa centralitzant les dependències menys privades de la casa en la primera planta introduint un pati-terrassa ventilat, el qual permet orientar la sala d’estar a sud i al mateix temps il·luminar el pis inferior on se situen un aparcament exterior, un espai polivalent i els dormitoris. En planta segona, se situa el dormitori principal a manera de suite. Construcció: Estructura vertical d’acer amb unions soldades a taller i muntada i cargolada en obra, amb sostres de fusta amb bigues microlaminades i taulers contraxapats tipus Kerto. Tancament exterior ceràmic amb acabat arrebossat i pintat, amb una protecció de lamel·les de fusta ventilades en les cares exposades a la radiació solar directa. Les coberta no transitables són enjardinades amb plantes de baix manteniment i les transitables són amb lamel·les de fusta ventilades.
  4. Parque del Turó del Sastre

    DataAE, Claudi Aguiló i Aran, Martí Sanz Ausàs

    Parque del Turó del Sastre

    El parc s’estructura mitjançant dos tipus de recorreguts: els responsables de la connectivitat directa entre la ciutat i el parc i els que ordenen els recorreguts a través del paisatge, enllaçant les diferents zones d’estar per arribar als punts més significatius. També es pot explicar la diversitat de recorreguts atenent a la diversitat de materials que els formen. Cada tipus de paviment correspon a un diferent recorregut amb una funció diferent dins el conjunt de la intervenció. Els recorreguts de connectivitat urbana es concreten amb materials d’origen mineral. Els recorreguts propis de la part alta del Parc del Turó del Sastre es defineixen amb materials d’origen vegetal.
  5. Premio FAD

    Finalista. Categoría: Arquitectura

    Premio FAD

    Casa AD

    DataAE, Claudi Aguiló i Aran, Martí Sanz Ausàs

  6. 57 Viviendas Universitarias en la ETSAV (UPC)

    DataAE, HARQUITECTES, Claudi Aguiló i Aran, David Lorente Ibáñez, Josep Ricart Ulldemolins, Xavier Ros Majó, Roger Tudó Galí

    57 Viviendas Universitarias en la ETSAV (UPC)

    Els nous habitatges per a universitaris es troben a l’illa de l'Escola d'Arquitectura del Vallès. La proposta pretén mantenir l'equilibri entre edificis existents, espais exteriors i la nova residència d'estudiants. Consta de dos blocs de planta baixa i pis paral·lels al carrer, amb un gran atri central. El programa permet imaginar cohabitacions intenses entre els usuaris, tant a nivell individual, gràcies a la flexibilitat interior dels habitatges, com a nivell col·lectiu, gràcies a l’ús de l'atri com a espai d'esdeveniments socials. El projecte aposta per una construcció industrialitzada a través d'un únic mòdul d'habitatge prefabricat de formigó amb el mínim d’elements fixes. Tots els mòduls i acabats són desmuntables i reciclables, o reutilitzables. L'edifici es resol en dues plantes per aprofitar la topografia existent fent els accessos practicables sense necessitat d'ascensor i reduint superfícies de passarel·les i escales.
  7. Caserna de la Guardia Urbana

    DataAE, Xavier Vendrell Studio, Claudi Aguiló i Aran, Xavier Vendrell i Sala

    Caserna de la Guardia Urbana

    El projecte és la reforma i ampliació d’una caserna existent situada a l’antic Institut mental de la Santa Creu (1886-1910). Atès l’interès patrimonial de l’edificació, el projecte rehabilita l’espai en planta baixa i planteja una ampliació programàtica mitjançant una edificació soterrada al pati exterior. Malgrat el soterrament, es conserva, per raons patrimonials, l’antiga sala d’autòpsies de planta hexagonal situada al centre del pati. El soterrament redueix l’impacte visual que implicaria una ampliació programàtica convencional ocupant l’espai del pati exterior amb una nova edificació i dota la nova plaça d’una condició d’espai públic.
  8. Rehabilitación del Parque de Joan Oliver

    DataAE, Claudi Aguiló i Aran, Xavier Vendrell i Sala

    Rehabilitación del Parque de Joan Oliver

    El projecte inclou la rehabilitació del parc de Joan Oliver i de dues zones annexes per millorar-ne la integració al municipi. La reforma del parc es compon de dos vessants i d’una esplanada central. El primer vessant té un pendent moderat i ha estat dissenyat com una zona de descans on es planta gespa. El segon vessant, a la banda oposada, es defineix com el de més pendent, on es proposen uns passos envoltats de plantes arbustives altes que recullen visualment l’espai central del parc respecte als cotxes del carrer.
  9. Centro de Investigación ICTA-ICP de la UAB

    DataAE, HARQUITECTES, Claudi Aguiló i Aran, David Lorente Ibáñez, Josep Ricart Ulldemolins, Xavier Ros Majó, Roger Tudó Galí

    Centro de Investigación ICTA-ICP de la UAB

    L’edifici ICTA-ICP situat al campus de la UAB (Universitat Autònoma de Barcelona) és un centre de recerca en ciències ambientals i paleontologia. Coherentment amb els seus camps d’investigació, els usuaris de l’edifici van apostar per donar una resposta ambiciosa als reptes de sostenibilitat. L’edifici, un volum aïllat de cinc plantes de 40x40m i dos soterranis, allotja el següents usos. En planta baixa: vestíbul, bar, aules i administració; en les 3 plantes següents, despatxos i laboratoris; a la coberta, hivernacles i zones de descans; al semisoterrani, aparcament i sales de màquines; i al soterrani, magatzems i la resta de laboratoris. Tant els despatxos com els laboratoris, són usos amb molta càrrega interna que tendeixen a ser calorosos. L’ICTA-ICP s’ha dissenyat per a treure’n profit a l’hivern i per a dissipar-la a l’estiu. Plantegem l’edifici com una infraestructura adaptable i flexible a possibles canvis d’us.
  10. Reforma de Casa entre Medianeras Laureà Miró

    DataAE, Claudi Aguiló i Aran

    Reforma de Casa entre Medianeras Laureà Miró

    Es la rehabilitació d’una casa antiga i senzilla del centre històric de Sant Feliu de Llobregat que es basa en la conservació de la composició, la volumetria i l’estructura originals de la casa i en l'enderroc dels paraments interiors i de l'escala per a realitzar una nova distribució que s'adeqüi a les necessitats del propietari, una millora de la llum natural i de l’envolvent energètica de l’edifici La nova distribució es caracteritza per ser més diàfana i per estar realitzada amb divisòries de construcció lleugera.
  11. Mostres d'Arquitectura (Vallès)

    Seleccionado

    Mostres d'Arquitectura (Vallès)

    Centro de Investigación ICTA-ICP de la UAB

    DataAE, HARQUITECTES, Claudi Aguiló i Aran, David Lorente Ibáñez, Josep Ricart Ulldemolins, Xavier Ros Majó, Roger Tudó Galí

  12. Mostres d'Arquitectura (Vallès)

    Seleccionado

    Mostres d'Arquitectura (Vallès)

    57 Viviendas Universitarias en la ETSAV (UPC)

    DataAE, HARQUITECTES, Claudi Aguiló i Aran, David Lorente Ibáñez, Josep Ricart Ulldemolins, Xavier Ros Majó, Roger Tudó Galí

  13. Premio FAD

    Galardonado / Premiado. Categoría: Ciudad y Paisaje

    Premio FAD

    Rehabilitación del Parque de Joan Oliver

    DataAE, Claudi Aguiló i Aran, Xavier Vendrell i Sala

  14. Mostres d'Arquitectura (Barcelona)

    Galardonado / Premiado

    Mostres d'Arquitectura (Barcelona)

    Reforma de Casa entre Medianeras Laureà Miró

    DataAE, Claudi Aguiló i Aran

Bibliografía

Autores