Intro

About

In this first stage, the catalogue focuses on the modern and contemporary architecture designed and built between 1832 –year of construction of the first industrial chimney in Barcelona that we establish as the beginning of modernity– until today.

The project is born to make the architecture more accessible both to professionals and to the citizens through a website that is going to be updated and extended. Contemporary works of greater general interest will be incorporated, always with a necessary historical perspective, while gradually adding works from our past, with the ambitious objective of understanding a greater documented period.

The collection feeds from multiple sources, mainly from the generosity of architectural and photographic studios, as well as the large amount of excellent historical and reference editorial projects, such as architectural guides, magazines, monographs and other publications. It also takes into consideration all the reference sources from the various branches and associated entities with the COAC and other collaborating entities related to the architectural and design fields, in its maximum spectrum.

Special mention should be made of the incorporation of vast documentation from the COAC Historical Archive which, thanks to its documental richness, provides a large amount of valuable –and in some cases unpublished– graphic documentation.

The rigour and criteria for selection of the works has been stablished by a Documental Commission, formed by the COAC’s Culture Spokesperson, the director of the COAC Historical Archive, the directors of the COAC Digital Archive, and professionals and other external experts from all the territorial sections that look after to offer a transversal view of the current and past architectural landscape around the territory.

The determination of this project is to become the largest digital collection about Catalan architecture; a key tool of exemplar information and documentation about architecture, which turns into a local and international referent, for the way to explain and show the architectural heritage of a territory.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors of the COAC Digital Archive

credits

About us

Architects' Association of Catalonia:

Àrea de Cultura

Directors:

2019-2020 Aureli Mora i Omar Ornaque

Documental Commission:

2019-2020 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

External Collaborators:

2019-2020 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

:

Generalitat de Catalunya Departament de Cultura

Collaborating Entities:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Design & Development:

Nubilum Edittio

In Pictures

  • Claudi Aguiló i Aran

Memory

Arquitecte per l’ETSAV 2001. Beca Formació Personal Investigador FI 2002-06 a l’ETSAV. Professor del Màster Habilitant. Ha col·laborat en diferents universitats com l’ETSAB (Barcelona), LASALLE (Barcelona), UIC (Barcelona), University of Illinois de Chicago (U.S.A), UMEA School of Architecture (Sweden), Ku Leuven University (Belgium) i Università Kore di Enna (Sicília). Professor convidat a diferents workshops internacionals com l’“Erasmus Intesive Program” a Noruega, Irlanda, Dinamarca, Bèlgica, Suècia, Polònia i Catalunya. Ha estat professor convidat al Rural Studio a Auburn University School of Architecture, Alabama (U.S.A) i professor assistent a l’Instituto de Arquitectura BIArch 2010-2011, a Barcelona. Des de 2000 es cofundador de l’estudi d’arquitectura DATAAE. Han guanyat diversos concursos d’arquitectura i paisatge. Entre altres premis, han obtingut el Premi FAD 2017 (“Ciutat i Paisatge”), el FAD de l’Opinió al 2015 i 2007, finalista dels Premis FAD 2013 i 2009, Premis Catalunya Construcció 2015, finalista Bienal de Arquitectura y Urbanismo Española 2016 i 2013, Premi Ugo Rivolta 2015 (Itàlia), Premi ex-aequo Archmarathon Awards 2014 (Itàlia), Premi AJAC 2012, Premio Sacyr a la Innovación 2012, Premi ‘SaieAward 2011’ (Itàlia), selecció ‘Green Building Challenge 2011’, selecció JAE (Jóvenes Arquitectos Españoles) 2008. El seu treball ha estat seleccionat en diverses exposicions, com la de “Matèria Sensible” 2010-2011 a Lisboa, La Coruña i Berlín o en l’exposició del pavelló espanyol “Unfinished” de la Biennal d’Arquitectura de Venècia 2016. Comissari en l’exposició "Habitar, menjar i cuinar: Correspondència entre 100 arquitectes sobre habitatge" i ha escrit articles conjuntament amb Jaume Avellaneda a Quaderns del 249 al 260. Al 2016 editen “Quaderns de Construcció”, compendi d’articles publicats a la revista (2006-2010). El mateix any s’edita VVAA “Altres Glòries. Proposta per a la naturalització de Barcelona”.

Works

On the Map

Constellation

Cronology

  1. Municipal Swimming Pools

    Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), DataAE, Claudi Aguiló i Aran, Claudi Aguiló Riu, Martí Sanz Ausàs

    Municipal Swimming Pools

    Donades les reduïdes dimensions del solar, l’objectiu principal del projecte és el disseny d’una construcció compacta, que redueixi la volumetria potencial de l’equipament de gran superfície i que englobi, en una única forma, la diversitat del programa (piscines lúdiques + piscina competició amb graderies + sales de fitness + vestidors + bar + zones d’estètica + administració). Paral•lelament i utilitzant sistemes constructius contemporanis, la pell exterior expressa, mitjançant una finestra repetida, la variabilitat del seu interior. El projecte deambula i es recrea entre la unicitat i la variabilitat.
  2. NA House

    DataAE, Claudi Aguiló i Aran, Martí Sanz Ausàs

    NA House

    l projecte adopta la tipologia urbana dominant en l’entorn immediat, la qual es caracteritza per situar-se pròxima al límit de parcel•la que dona al carrer i per esgotar l’amplada edificatòria per tal de compactar l’edificació i maximitzar el jardí posterior. D’aquesta manera, s’aprofita l’alçada en que es situa l’edificació per gaudir de les vistes de l’horitzó i per albergar en el jardí una piscina relacionada amb la vida més extrovertida dels seus habitants. Simultàniament, el projecte introdueix un pati en el cos edificat de dues alçades, el qual en planta baixa queda tancat en els seus quatre costats i en planta primera és una U oberta orientada al sud. Aquest pati opera de la següent manera: - Elimina la dicotomia casa-jardí, introduint un espai entremig que des-densifica l’espai interior i allarga la vivència de la casa. - Introdueix llum i ventilació en la part central de l’edificació. - Resol els problemes de privacitat creant un espai íntim i protegit de les mirades veïnes. - Permet semi-soterrar l’edificació ja que les façanes laterals de la casa poden ser cegues per contenir terres i per tant, seguir les rasants actuals i per evitar la necessitat d’obrir finestres cap a les façanes veïnes.
  3. AD House

    DataAE, Claudi Aguiló i Aran, Martí Sanz Ausàs

    AD House

    Es proposa una organització del programa centralitzant les dependències menys privades de la casa en la primera planta introduint un pati-terrassa ventilat, el qual permet orientar la sala d’estar a sud i al mateix temps il·luminar el pis inferior on se situen un aparcament exterior, un espai polivalent i els dormitoris. En planta segona, se situa el dormitori principal a manera de suite. Construcció: Estructura vertical d’acer amb unions soldades a taller i muntada i cargolada en obra, amb sostres de fusta amb bigues microlaminades i taulers contraxapats tipus Kerto. Tancament exterior ceràmic amb acabat arrebossat i pintat, amb una protecció de lamel·les de fusta ventilades en les cares exposades a la radiació solar directa. Les coberta no transitables són enjardinades amb plantes de baix manteniment i les transitables són amb lamel·les de fusta ventilades.
  4. El Turó del Sastre Park

    DataAE, Claudi Aguiló i Aran, Martí Sanz Ausàs

    El Turó del Sastre Park

    El parc s’estructura mitjançant dos tipus de recorreguts: els responsables de la connectivitat directa entre la ciutat i el parc i els que ordenen els recorreguts a través del paisatge, enllaçant les diferents zones d’estar per arribar als punts més significatius. També es pot explicar la diversitat de recorreguts atenent a la diversitat de materials que els formen. Cada tipus de paviment correspon a un diferent recorregut amb una funció diferent dins el conjunt de la intervenció. Els recorreguts de connectivitat urbana es concreten amb materials d’origen mineral. Els recorreguts propis de la part alta del Parc del Turó del Sastre es defineixen amb materials d’origen vegetal.
  5. FAD Award

    Finalist. Category: Architecture

    FAD Award

    AD House

    DataAE, Claudi Aguiló i Aran, Martí Sanz Ausàs

  6. 57 University Housing Units at the ETSAV (UPC)

    DataAE, H ARQUITECTES, Claudi Aguiló i Aran, David Lorente Ibáñez, Josep Ricart Ulldemolins, Xavier Ros Majó, Roger Tudó Galí

    57 University Housing Units at the ETSAV (UPC)

    Els nous habitatges per a universitaris es troben a l’illa de l'Escola d'Arquitectura del Vallès. La proposta pretén mantenir l'equilibri entre edificis existents, espais exteriors i la nova residència d'estudiants. Consta de dos blocs de planta baixa i pis paral·lels al carrer, amb un gran atri central. El programa permet imaginar cohabitacions intenses entre els usuaris, tant a nivell individual, gràcies a la flexibilitat interior dels habitatges, com a nivell col·lectiu, gràcies a l’ús de l'atri com a espai d'esdeveniments socials. El projecte aposta per una construcció industrialitzada a través d'un únic mòdul d'habitatge prefabricat de formigó amb el mínim d’elements fixes. Tots els mòduls i acabats són desmuntables i reciclables, o reutilitzables. L'edifici es resol en dues plantes per aprofitar la topografia existent fent els accessos practicables sense necessitat d'ascensor i reduint superfícies de passarel·les i escales.
  7. Guàrdia Urbana Police Barracks

    DataAE, Xavier Vendrell Studio, Claudi Aguiló i Aran, Xavier Vendrell i Sala

    Guàrdia Urbana Police Barracks

    El projecte és la reforma i ampliació d’una caserna existent situada a l’antic Institut mental de la Santa Creu (1886-1910). Atès l’interès patrimonial de l’edificació, el projecte rehabilita l’espai en planta baixa i planteja una ampliació programàtica mitjançant una edificació soterrada al pati exterior. Malgrat el soterrament, es conserva, per raons patrimonials, l’antiga sala d’autòpsies de planta hexagonal situada al centre del pati. El soterrament redueix l’impacte visual que implicaria una ampliació programàtica convencional ocupant l’espai del pati exterior amb una nova edificació i dota la nova plaça d’una condició d’espai públic.
  8. Rehabilitation of Joan Oliver Park

    DataAE, Claudi Aguiló i Aran, Xavier Vendrell i Sala

    Rehabilitation of Joan Oliver Park

    El projecte inclou la rehabilitació del parc de Joan Oliver i de dues zones annexes per millorar-ne la integració al municipi. La reforma del parc es compon de dos vessants i d’una esplanada central. El primer vessant té un pendent moderat i ha estat dissenyat com una zona de descans on es planta gespa. El segon vessant, a la banda oposada, es defineix com el de més pendent, on es proposen uns passos envoltats de plantes arbustives altes que recullen visualment l’espai central del parc respecte als cotxes del carrer.
  9. ICTA-ICP Research Centre of the UAB

    DataAE, H ARQUITECTES, Claudi Aguiló i Aran, David Lorente Ibáñez, Josep Ricart Ulldemolins, Xavier Ros Majó, Roger Tudó Galí

    ICTA-ICP Research Centre of the UAB

    L’edifici ICTA-ICP situat al campus de la UAB (Universitat Autònoma de Barcelona) és un centre de recerca en ciències ambientals i paleontologia. Coherentment amb els seus camps d’investigació, els usuaris de l’edifici van apostar per donar una resposta ambiciosa als reptes de sostenibilitat. L’edifici, un volum aïllat de cinc plantes de 40x40m i dos soterranis, allotja el següents usos. En planta baixa: vestíbul, bar, aules i administració; en les 3 plantes següents, despatxos i laboratoris; a la coberta, hivernacles i zones de descans; al semisoterrani, aparcament i sales de màquines; i al soterrani, magatzems i la resta de laboratoris. Tant els despatxos com els laboratoris, són usos amb molta càrrega interna que tendeixen a ser calorosos. L’ICTA-ICP s’ha dissenyat per a treure’n profit a l’hivern i per a dissipar-la a l’estiu. Plantegem l’edifici com una infraestructura adaptable i flexible a possibles canvis d’us.
  10. Remodelling of a Terraced House Laureà Miró

    DataAE, Claudi Aguiló i Aran

    Remodelling of a Terraced House Laureà Miró

    Es la rehabilitació d’una casa antiga i senzilla del centre històric de Sant Feliu de Llobregat que es basa en la conservació de la composició, la volumetria i l’estructura originals de la casa i en l'enderroc dels paraments interiors i de l'escala per a realitzar una nova distribució que s'adeqüi a les necessitats del propietari, una millora de la llum natural i de l’envolvent energètica de l’edifici La nova distribució es caracteritza per ser més diàfana i per estar realitzada amb divisòries de construcció lleugera.
  11. Mostres d'Arquitectura (Vallès)

    Shortlisted

    Mostres d'Arquitectura (Vallès)

    ICTA-ICP Research Centre of the UAB

    DataAE, H ARQUITECTES, Claudi Aguiló i Aran, David Lorente Ibáñez, Josep Ricart Ulldemolins, Xavier Ros Majó, Roger Tudó Galí

  12. Mostres d'Arquitectura (Vallès)

    Shortlisted

    Mostres d'Arquitectura (Vallès)

    57 University Housing Units at the ETSAV (UPC)

    DataAE, H ARQUITECTES, Claudi Aguiló i Aran, David Lorente Ibáñez, Josep Ricart Ulldemolins, Xavier Ros Majó, Roger Tudó Galí

  13. FAD Award

    Award-Winner / Winner. Category: City and Landscape

    FAD Award

    Rehabilitation of Joan Oliver Park

    DataAE, Claudi Aguiló i Aran, Xavier Vendrell i Sala

  14. Mostres d'Arquitectura (Barcelona)

    Award-Winner / Winner

    Mostres d'Arquitectura (Barcelona)

    Remodelling of a Terraced House Laureà Miró

    DataAE, Claudi Aguiló i Aran

Bibliography

Societies