Intro

Sobre el proyecto

En esta primera etapa, el catálogo se focaliza en la arquitectura moderna y contemporánea proyectada y construida entre el 1832 –año de edificación de la primera chimenea industrial de Barcelona que establecemos como el inicio de la modernidad– hasta la actualidad.

El proyecto nace con el objetivo de hacer más accesible la arquitectura tanto a los profesionales como al conjunto de la ciudadanía por medio de una web que se irá actualizando y ampliando mediante la incorporación de las obras contemporáneas de mayor interés general, siempre con una necesaria perspectiva histórica suficiente, a la vez que añadiendo gradualmente obras de nuestro pasado, con el ambicioso objetivo de comprender un mayor período documental.

El fondo se nutre de múltiples fuentes, principalmente de la generosidad de estudios de arquitectura y fotografía, a la vez que de gran cantidad de excelentes proyectos editoriales históricos y de referencia, como guías de arquitectura, revistas, monografías y otras publicaciones. Asimismo, tiene en consideración todas las fuentes de referencia de las diversas ramas y entidades asociadas al COAC y de otras entidades colaboradoras vinculadas con los ámbitos de la arquitectura y el diseño, en su máximo espectro.

Cabe mencionar especialmente la incorporación de vasta documentación procedente del Archivo Histórico del COAC que, gracias a su riqueza documental, aporta gran cantidad de valiosa –y en algunos casos inédita– documentación gráfica.

El rigor y el criterio de la selección de las obras incorporadas se establece por medio de una Comisión Documental, formada por el Vocal de Cultura del COAC, el director del Archivo Histórico del COAC, los directores del Archivo Digital del COAC y profesionales y otros expertos externos de todas las Demarcaciones que velan por ofrecer una visión transversal del panorama arquitectónico presente y pasado alrededor del territorio.

La voluntad de este proyecto es la de devenir el fondo digital más extenso sobre arquitectura catalana; una herramienta clave de información y documentación arquitectónica ejemplar que se convierta en un referente no solo local, sino internacional, en la forma de explicar y mostrar el patrimonio arquitectónico de un territorio.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directores del Archivo Digital del COAC

credits

Quiénes somos

Colegio de Arquitectos de Cataluña:

Àrea de Cultura

Directores:

2019-2020 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comisión Documental:

2019-2020 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Colaboradores Externos:

2019-2020 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

:

Generalitat de Catalunya Departament de Cultura

Entidades Colaboradoras:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Diseño y Programación:

Nubilum Edittio

En Imágenes

 • José Manuel Toral Fernández

Memoria

José Toral es titula a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona el 2003. El 2005 funda a Barcelona, juntament amb Marta Peris, l’estudi peris+toral.arquitectes, la obra construïda del qual es concentra en l’àmbit de l’habitatge públic col·lectiu i l’espai urbà. En l’àmbit docent, José Toral exerceix com a professor de Projectes a l’Escola d’Arquitectura Superior de Barcelona, en el curs de Taller Temàtic “Projecte urbà i Espai públic”, i ha exercit també com a professor de l’escola de disseny IED en el Màster “Interior design for comertial spaces” el 2014 i de la UIC en el Taller “Arquitectura de emergència x 10” el 2010. Durant la seva trajectòria professional ha participat en diferents conferencies com la “East Coast/West Coast HABITAT” a Lisboa el 2016; “Construtect” a Madrid el 2016; “EGGA European General Galvanizrs Association” a Sevilla el 2016; “Premio FAD” al COAC de Tarragona el 2010 i “Concursos de vivienda del IBAVI” edifici d’habitatges a Son Servera, COAIB Palma de Mallorca el 2010, entre d’altres. El seu treball ha sigut publicat a nombroses revistes nacionals i internacionals i ha sigut reconegut per diferents premis com Sortlisted EU MIES AWARD 2017, Premi EMPORIA d’arquitectura efímera 2017, Finalista ARCHITIZER AWARD 2017, Menció Premi CONSTRUMAT 2015, Premi 3ª MOSTRA D’ARQUITECTURA DEL MARESME 2011, Premi AJAC Joves Arquitectes 2010, Finalista Premi FAD 2009, Finalista Premi SALONI ARQUITECTURA 2009, Premi AJAC Joves Arquitectes 2004 i Premi DRAGADOS de PFC 2004, entre d’altres.

Obras

Sobre el Mapa

Constelación

Cronología

 1. 36 Viviendas Sociales para Jóvenes Can Caralleu

  Peris+Toral Arquitectes, Marta Peris Eugenio, José Manuel Toral Fernández

  36 Viviendas Sociales para Jóvenes Can Caralleu

  Es tracta d'un edifici de 36 habitatges de lloguer per joves, fruit de un concurs públic. El projecte s’organitza en dues peces que recolzen sobre un mateix basament i connectades mitjançant un mur que dóna unitat al conjunt al mateix temps que separa l’espai públic del privat. Gràcies a un mecanisme de petites reculades queda matisada la proximitat entre edificis i s’amplia el punt de major tensió del conjunt. Es buida volumetria amb l’eliminació de l’habitatge orientat a nord de l’ultima planta i amb la creació de porxos d’accés a la planta baixa. La planta tipus agrupa quatre habitatges per replà de 40m2 de superfície cadascuna. Tots els habitatges gaudeixen de doble orientació i ventilació creuada. La casa s'organitza a partir d’un nucli central que aglutina els espais servidors, amb això es provoca una doble circulació que permet percebre l’espai com a il·limitat de manera que no es torna mai enrere. Habitació i sala d’estar es llegeixen com un espai continu i flexible.
 2. Mostres d'Arquitectura (Barcelona)

  Seleccionado

  Mostres d'Arquitectura (Barcelona)

  36 Viviendas Sociales para Jóvenes Can Caralleu

  Peris+Toral Arquitectes, Marta Peris Eugenio, José Manuel Toral Fernández

 3. Reurbanización de los Espacios Verdes de las Calles Verdi y Mònaco

  Peris+Toral Arquitectes, Marta Peris Eugenio, José Manuel Toral Fernández

  Reurbanización de los Espacios Verdes de las Calles Verdi y Mònaco

  A escala interurbana, el projecte busca potenciar la continuïtat de l’eix verd que uneix diferents parcs i places. A escala local, l’objectiu és articular els recorreguts que conflueixen en el lloc i crear una àrea de jocs infantils.La proposta connecta els passos de vianants preexistents, buscant el recorregut més curt amb el desenvolupament suficient per aconseguir pendents practicables sense barreres arquitectòniques.Es modifica la topografia per generar dues dunes de gespa, entapissades i arbustives que aïllen del tràfic i una suau depressió que acota els jocs infantils. El salt topogràfic s’aprofita com a banc i elimina les tanques que segreguen als nens dels adults, sense renunciar a la sensació de protecció. La duna de cautxú groc i el banc converteixen la topografia en joc i suggereixen al nen un límit d’acció.Els jocs són col·lectius per potenciar la participació davant al joc individual, i transparents per facilitar a l’adult el control visual a distància.
 4. Punto de Información Turística Provisional en la Plaza de les Glòries

  Peris+Toral Arquitectes, Izaskun González, Marta Peris Eugenio, José Manuel Toral Fernández

  Punto de Información Turística Provisional en la Plaza de les Glòries

  L’edifici temporal forma part de la urbanització provisional de la plaça de les Glòries. Es tracta d’un umbracle per als vianants, el seu programa és un espai d’informació, una zona d’exposició i un punt de lloguer de bicicletes. La condició efímera de l’edifici provisional, desmuntable i reutilitzable, determina l’elecció del sistema estructural: una bastida capaç de minimitzar la seva petjada en el territori i una materialitat d’acord amb el context de les obres. La peça lineal consta d’una triple envolvent: una pell impermeable i translúcida de policarbonat, una malla d’ombreig i una malla metàl·lica de protecció. La superposició de les tres difumina el contorn de l’edifici-passatge per fondre amb l’entorn, en ser permeable al pas, a la mirada i a l’aire. De dia, segons la posició del sol, les transparències, les ombres i els reflexos aconsegueixen tant des de d’interior com des de l’exterior una percepció canviant de l’edifici.
 5. Viviendas Asistenciales, Casal y CAP Ciutat de Granada-Bolívia

  Bonell i Gil Arquitectes, Peris+Toral Arquitectes, Esteve Bonell i Costa, Josep Maria Gil i Guitart, Marta Peris Eugenio, José Manuel Toral Fernández

  Viviendas Asistenciales, Casal y CAP Ciutat de Granada-Bolívia

  El projecte té com a qüestió prioritària fer compatible el funcionament diferenciat dels espais de l’edifici i el seu encaix en la particular volumetria urbana del entorn. En una visió àmplia del territori, la pertinència de la parcel·la al 22@ imposa la construcció d’un edifici per la Barcelona del segle XXI, en una zona de la ciutat que canvia la volumetria tradicional de l’Eixample. En una visió més pròxima, l’edifici formarà part d’una mansana en la què s’imposa el protagonisme formal de la torre Agbar i la presència de dos edificacions més, els volums dels quals, com en la mansana veïna, no donen continuïtat a la façana de la Diagonal i es presenten com edificis aïllats orientats en el eix mar-muntanya. Des del punt de vista funcional, l’edifici ha d’assumir la complexitat programàtica, a través d’un edifici unitari i donar cabuda a tres entitats de diferent consideració (CAP, centre social i habitatges protegits), on el caràcter públic o privat són qüestions a tenir en compte. Proposem un edifici unitari, barreja de diferents volums. Un sòcol de dues alçades recolzat en els carrers Ciutat de Granada i Bolívia, conté les dependències destinades a CAP i Casal de barri i al mateix temps sostindrà els tres volums destinats a habitatges. La seva distribució en forma de ventall és fonamental per a resoldre l'assolellament dels habitatges i per a entendre i completar la parcel·la. És així com el nou edifici, tot i la seva menor dimensió, no tan sols és capaç de "reequilibrar" el protagonisme de la torre Agbar dins la parcel·la, sinó que, a través de la seqüència de buits i plens, aconsegueix establir un diàleg amb els edificis de la parcel·la veïna. L’ordre de la façana continua desapareix i s’imposa un "nou ordre" volumètric, permeable entre el carrer i l’interior d’illa.
 6. Mostres d'Arquitectura (Barcelona)

  Seleccionado

  Mostres d'Arquitectura (Barcelona)

  Reurbanización de los Espacios Verdes de las Calles Verdi y Mònaco

  Peris+Toral Arquitectes, Marta Peris Eugenio, José Manuel Toral Fernández

 7. Mostres d'Arquitectura (Barcelona)

  Seleccionado

  Mostres d'Arquitectura (Barcelona)

  Punto de Información Turística Provisional en la Plaza de les Glòries

  Peris+Toral Arquitectes, Izaskun González, Marta Peris Eugenio, José Manuel Toral Fernández

 8. Mostres d'Arquitectura (Barcelona)

  Seleccionado

  Mostres d'Arquitectura (Barcelona)

  Viviendas Asistenciales, Casal y CAP Ciutat de Granada-Bolívia

  Bonell i Gil Arquitectes, Peris+Toral Arquitectes, Esteve Bonell i Costa, Josep Maria Gil i Guitart, Marta Peris Eugenio, José Manuel Toral Fernández

Sociedades