Intro

Sobre el proyecto

En esta primera etapa, el catálogo se focaliza en la arquitectura moderna y contemporánea proyectada y construida entre el 1832 –año de edificación de la primera chimenea industrial de Barcelona que establecemos como el inicio de la modernidad– hasta la actualidad.

El proyecto nace con el objetivo de hacer más accesible la arquitectura tanto a los profesionales como al conjunto de la ciudadanía por medio de una web que se irá actualizando y ampliando mediante la incorporación de las obras contemporáneas de mayor interés general, siempre con una necesaria perspectiva histórica suficiente, a la vez que añadiendo gradualmente obras de nuestro pasado, con el ambicioso objetivo de comprender un mayor período documental.

El fondo se nutre de múltiples fuentes, principalmente de la generosidad de estudios de arquitectura y fotografía, a la vez que de gran cantidad de excelentes proyectos editoriales históricos y de referencia, como guías de arquitectura, revistas, monografías y otras publicaciones. Asimismo, tiene en consideración todas las fuentes de referencia de las diversas ramas y entidades asociadas al COAC y de otras entidades colaboradoras vinculadas con los ámbitos de la arquitectura y el diseño, en su máximo espectro.

Cabe mencionar especialmente la incorporación de vasta documentación procedente del Archivo Histórico del COAC que, gracias a su riqueza documental, aporta gran cantidad de valiosa –y en algunos casos inédita– documentación gráfica.

El rigor y el criterio de la selección de las obras incorporadas se establece por medio de una Comisión Documental, formada por el Vocal de Cultura del COAC, el director del Archivo Histórico del COAC, los directores del Archivo Digital del COAC y profesionales y otros expertos externos de todas las Demarcaciones que velan por ofrecer una visión transversal del panorama arquitectónico presente y pasado alrededor del territorio.

La voluntad de este proyecto es la de devenir el fondo digital más extenso sobre arquitectura catalana; una herramienta clave de información y documentación arquitectónica ejemplar que se convierta en un referente no solo local, sino internacional, en la forma de explicar y mostrar el patrimonio arquitectónico de un territorio.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directores del Archivo Digital del COAC

credits

Quiénes somos

Colegio de Arquitectos de Cataluña:

Àrea de Cultura

Directores:

2019-2020 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comisión Documental:

2019-2020 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Colaboradores Externos:

2019-2020 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

:

Generalitat de Catalunya Departament de Cultura

Entidades Colaboradoras:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Diseño y Programación:

Nubilum Edittio
Como ir

En Imágenes

 • Torres Porta Fira

 • Torres Porta Fira

 • Torres Porta Fira

 • Torres Porta Fira

 • Torres Porta Fira

 • Torres Porta Fira

 • Torres Porta Fira

 • Torres Porta Fira

 • Torres Porta Fira

 • Torres Porta Fira

 • Torres Porta Fira

 • Torres Porta Fira

 • Torres Porta Fira

Memoria

Situat entre l’aeroport de Barcelona i la ciutat, el projecte de les Torres Fira es converteix en el portal d’accés al nou recinte firal de l’Hospitalet de Llobregat. Entre les seves prioritats destaca donar resposta al seu entorn i aprofitar la posició estratègica de la parcel·la entre dos grans projectes –Plaça Europa i Fira 2000-, actuant com a porta i pont entre ambdós. L’edifici d’oficines, de geometria ortogonal, està col·locat en perpendicular a l’eix vertebrador de la Plaça Europa, projectat a 30º respecte de la Gran Via, es transforma en un final per a la plaça i dialoga amb el límit situat de forma simètrica a l’altre cantó de la Gran Via (dos torres ortogonals perpendiculars a aquest eix). L’hotel utilitza un llenguatge similar: l’edifici. Amb una subtil planta en forma de trèvol, va rotant a mesura que creix i la seva part superior s’obre com una flor. El conjunt està format per una torre que gira sobre sí mateixa, i durant el moviment de la qual saluda a la ciutat, l’aeroport, la Plaça Europa i el recinte firal, essent la seva percepció canviant a mida que se l’envolta. Aquesta percepció es complementa amb la segona torre, que a primera vista és un volum pur, però que conté un nucli que també gira sobre ell mateix, reflex de l’altra torre.

Autor: b720 Fermín Vázquez Arquitectos

Les dues torres lliguen la Fira amb la plaça Europa, espai urbà que connecta definitivament la ciutat de l’Hospitalet amb la Gran Via, a la qual sempre havia donat l’esquena. La plaça Europa defineix un sistema de torres al seu perímetre. L’hotel i l’edifici d’oficines s’emplacen seguint aquest pla i, alhora, serveixen de porta per al recinte de la Fira, situat tot just a l’altre costat del carrer, on hi ha un pavelló dissenyat també per Toyo Ito. Les dues torres tenen una alçada idèntica. L'una té un contorn sinuós, continu, de geometria variable, orgànic i conté l’hotel Porta Fira. L’altra és un prisma de vidre que marca totes les plantes i conté oficines. El tret que les lliga és la forma de la torre de l’hotel, que es repeteix a l’interior de la torre d’oficinesiformant el seu nucli d’ascensors i escales. El nucli de l’edifici d’oficines es desplaça a la façana que dóna a l’hotel i queda tallat per la façana exterior, de manera que el conjunt es percep com un volum que es repeteix a l’interior de l’altre. L’hotel (i el nucli de l’edifici d’oficines) és de color vermell fosc llampant. La pell exterior està formada per uns tubs metàl·lics lacats, totalment rectilinis, disposats els uns a prop dels altres per formar la geometria corba de l’exterior. Estan tallats planta a planta i quan es troben amb les finestres de les habitacions, disposades irregularment per tot el fust. L’hotel presenta un eixamplament molt espectacular a la part superior. Les dues torres queden lligades per un sòcol de bona mida i disseny molt atractiu. Neixen de l'interior del sòcol, allunyades del carrer on aquest s’alinea. Els espais interiors, amb llum zenital o abocats al perímetre totalment envidrat, són notables. El complex presenta unes vistes des de lluny (des de l’aeroport, per exemple) realment atractives que val la pena descobrir i apreciar.

Autor: Jaume Prat Ortells

Fuente: APP BCN Arquitectura

Autores

Como ir

Sobre el Mapa