El fons documental digital del projecte es focalitza actualment en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any de construcció de la primera xemeneia industrial de Barcelona, i de l’estat, que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.
El projecte, promogut pel Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC), té l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals del sector com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que es millora, s’actualitza i amplia el seu fons documental progressivament.
El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses seus i entitats associades al COAC i d’altres fons provinents d’entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.
Cal mencionar especialment la divulgació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en molts casos inèdita– documentació gràfica.
El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC, comissionats escollits per les demarcacions del COAC i professionals i d’altres experts externs que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.
Benvingut al fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau i exemplar de divulgació i documentació arquitectònica, referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.
Et convidem a ajudar-nos a millorar la difusió de l'arquitectura catalana mitjançant aquest espai obert a l’usuari on podràs proposar-nos obres, aportar o esmenar informació sobre obres, autors i fotògrafs, a més de fer-nos tots aquells comentaris que consideris. Les dades seran analitzades per la Comissió Documental del projecte i gestionades pel nostre equip editorial. Si-us-plau, emplena només aquells camps que consideris oportuns per afegir o esmenar informació.
Mitjançant aquest formulari podràs sol·licitar còpies digitals dels documents dels quals l’Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC) en gestiona els drets d'explotació dels autors, a més d’aquells que es trobin en domini públic. L'Arxiu Històric del COAC és un dels centres de documentació més importants d'Europa, que custodia els fons professionals de més de 180 arquitectes, l'obra dels quals esdevé fonamental per comprendre la història de l'arquitectura catalana. Un cop realitzada la sol·licitud, l'Arxiu Històric del COAC et farà arribar una estimació del preu de la teva sol·licitud, variable en cada casuística de drets, ús i finalitat.
Per formalitzar l'atmosfera col.loquial de la invitació, s'ha construït un diàleg de tensió espaial entre una ocupació molt definida de la pista amb una catifa de catifes i una barreja de tres nivells d'il·luminació recalçats en l'equilibri entre la intensitat-temperatura-color de la llum i el seu reflex en els plans horitzontals blancs de les catifes i les taules. La combinació entre la llum indirecte de la cúpula del Palau, matitzada pel sistema de regulació, la focal, filtrada i dirigida exclusivament als buffets i els grups d'espelmes, ens ha permès resoldre el compromís per compatibilitzar un espai per al recolliment ambiental de la tertúlia i un espai de grans dimensions, obert i dens, de proporcions monumentals, funcionalment, per cobrir un gran pavelló esportiu, però també per admirar i descobrir.
El rectangle de la gran catifa dibuixa l'ocupació espaia! del Palau, situa l'espai col·loquial, ajuda a equilibrar la densitat arquitectònica de l'entorn visual i emmarca l'ambientació dels espais més recollits en que està subdividida, però sobretot acosta les proporcions de cada zona-grup-taula a una escala progressivament més comfortable i domèstica, sense rebaixar les admirables referències arquitectòniques de la cúpula que cobreix l'espai del Palau. D'altra banda, la simplicitat i contundència del signe + del Canal Plus, conjuntament amb el "patchwork" geomètric de les cartes d'ajust de T.V. ens ha permès construir un argument compositiu obert per emmarcar el programa funcional i jugar amb un repertori formal des de l'abstracció simbòlica, la reinterpretació geomètrica o l'ironia, i a la vegada identificar la imatge cromàtica i formal del canal, prescindint del tòpic usual del logotip. Els ingredients ambientals que completen els aspectes més domèstics de la presentació són els motius florals, coronant les espelmes, els rituals de les hostesses i cambrers d'etiqueta i l'acompanyament del quintet de música, combinat amb les imatges dels "videowall" que discretament marquen el "timing" de la presentació-invitació d'intercanvis de Canal+ a Barcelona.
Arata Isozaki & Asociados España, Arata Isozaki
MBM Arquitectes, Oriol Bohigas i Guardiola, David Mackay, Josep Maria Martorell i Codina, Lluís Pau Coromines
MBM Arquitectes, Oriol Bohigas i Guardiola, David Mackay, Josep Maria Martorell i Codina, Lluís Pau Coromines
MBM Arquitectes, Oriol Bohigas i Guardiola, David Mackay, Josep Maria Martorell i Codina, Lluís Pau Coromines
Conjunt Ordenació de l'Anella Olímpica de Montjuïc