Memoria

El 1896 Domènech fa algunes reformes a la Casa de l’Ardiaca, com a seu del Col·legi d’Advocats de Barcelona. Adapta l’escala d’accés a la porta renaixentista i reforma algunes estances dissenyant-ne els mobles. El 1902 hi torna a intervenir.
La intervenció més coneguda és la bústia de marbre de l’entrada, obra d’Alfons Juyol per encàrrec del mateix Domènech, amb diverses al·legories: fulles d’heura/burocràcia, orenetes al vol/rapidesa que hauria de tenir la justícia, tortuga/lentitud real que té la justícia i l’escut del Col·legi d’advocats
La Casa de l’Ardiaca és un edifici del segle XII construït sobre les muralles romanes, que en època gòtic va ser un palau i va incorporar elements renaixentistes. El 1870 una gran reforma projectada per l’arquitecte Josep Garriga l’annexiona amb la casa del Degà i construeix el pati actual.
Sobre aquest edifici reformat per Garriga, Domènech intervé a nivell decoratiu a la sala d’actes i d’altres estances.
També va intervenir col·locant les lluminàries de forja del pati (avui desaparegudes).
La intervenció que està documentada a nivell de llicència d’obres, amb la seva signatura, és l’adaptació de l’accés a través d’uns graons de la porta d’entrada.
El 1922 va ser remodelat per Josep Goday per ubicar-hi el Museu d’Història de Barcelona, i el 1990 altra vegada per l’equip de B01 i allotja actualment l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona.
Es conserven molts pocs elements de l’obra de reforma de Domènech.

Autor: Clàudia Sanmartí

Fuente: Fundació Domènech i Montaner

Cronología (10)

1. Casa de l'Ardiaca de Barcelona

autoria desconeguda

2. Reforma de la Casa de l'Ardiaca de Barcelona

autoria desconeguda

3. Casa de l'Ardiaca de Barcelona. Remodelació de la casa del Degá. Façana al Pla de la Seu

autoria desconeguda

4. Restauració de la Façana a Santa Llúcia a la Casa de l'Ardiaca de Barcelona

autoria desconeguda

5. Decoració de la Casa de l'Ardiaca per al Col·legi d'Advocats

Lluís Domènech i Montaner

6. Remodelación de la Casa de l'Ardiaca

B01 Arquitectes, Roser Amadó i Cercós, Lluís Domènech i Girbau

El objetivo del proyecto de remodelación de la Casa del Ardiaca es muy diferente del Archivo de la Corona de Aragón, donde gracias a la limitación de programa y a las características del edificio, es posible dejar hablar a éste y equilibrar el contenido y la forma. Se trata ahora de encontrar una estructura interna en la que la libertad organizativa y distributiva vendrá condicionada por los heterogéneos episodios del edificio, pero en la que también será posible valorar el característico enriquecimiento que puedan representar estas limitaciones. Esta operación incluye, por tanto, la conservación de las partes o fragmentos del edificio de todas las épocas, que puedan ser identificables como tales de forma que puedan ser encadenadas en una secuencia que represente la total racionalización de la función interna. Para conseguir esto, se proponen las siguientes decisiones en el proyecto básico: a) Adopción de una estructura nueva de pies derechos y la racionalización de los niveles de los forjados en la casa del Decano. b) Situación de dos núcleos de comunicación, mínimos para cumplir la normativa, uno sobre la base de adaptar la antigua escalera a los nuevos niveles, el otro situando una escalera de emergencia donde había estado situada la de la casa delnArdiaca. También se reubican los ascensores y los patios de instalaciones. c) Adopción de las cámaras de cubierta como único lugar viable para ubicar las máquinas del aire acondicionado, dada la presión del programa sobre el edificio. d) Redistribución de los depósitos de documentos en las zonas más amplias. i) Situación de la sala de lectura en la planta más alta, disfrutando de una espléndida visión sobre la mejor parte del barrio gótico a través de la logia del patio y abriéndose mediante un mirador hacia el Colegio de Arquitectos. f) Ubicación de la sala de conferencias en la Planta Principal, puesto que así es posible recuperar el uso de la terraza del patio como zona de descanso o como salida de emergencia. g) Adopción de la planta baja como única entrada, a través de las exposiciones situadas en la sala de las arcadas y de la muralla romana. Por último, una vez colocadas las piezas del rompecabezas, es posible estratificar, por plantas, las funciones más diferenciadas (restauración, investigación, gráficos, fotografía, historia oral y documentos).