Intro

Sobre el projecte

El fons documental digital del projecte es focalitza actualment en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any de construcció de la primera xemeneia industrial de Barcelona, i de l’estat, que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte, promogut pel Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC), té l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals del sector com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que es millora, s’actualitza i amplia el seu fons documental progressivament.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses seus i entitats associades al COAC i d’altres fons provinents d’entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la divulgació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en molts casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC, comissionats escollits per les demarcacions del COAC i professionals i d’altres experts externs que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

Benvingut al fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau i exemplar de divulgació i documentació arquitectònica, referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors arquitecturacatalana.cat

credits

Qui som

Projecte de:

Promogut per:

Directors:

2019-2024 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2024 Ramon Faura Carolina B. Garcia Eduard Callís Francesc Rafat Pau Albert Antoni López Daufí Joan Falgueras Mercè Bosch Jaume Farreny Anton Pàmies Juan Manuel Zaguirre Josep Ferrando Fernando Marzá Moisés Puente Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors:

2019-2024 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero Lucía M. Villodres

Col·laboradors Externs:

2019-2024 Helena Cepeda Inès Martinel

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

 

Basílica de la Sagrada Família

 

Museu del Disseny de Barcelona

 

Fomento

 

AMB

 

EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona

 

IEFC

 

Fundació Domènench Montaner.

Disseny i Programació:

edittio Nubilum
Suggeriments

Bústia de suggeriments

Sol·licita la imatge

Et convidem a ajudar-nos a millorar la difusió de l'arquitectura catalana mitjançant aquest espai obert a l’usuari on podràs proposar-nos obres, aportar o esmenar informació sobre obres, autors i fotògrafs, a més de fer-nos tots aquells comentaris que consideris. Les dades seran analitzades per la Comissió Documental del projecte i gestionades pel nostre equip editorial. Si-us-plau, emplena només aquells camps que consideris oportuns per afegir o esmenar informació.

Mitjançant aquest formulari podràs sol·licitar còpies digitals dels documents dels quals l’Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC) en gestiona els drets d'explotació dels autors, a més d’aquells que es trobin en domini públic. L'Arxiu Històric del COAC és un dels centres de documentació més importants d'Europa, que custodia els fons professionals de més de 180 arquitectes, l'obra dels quals esdevé fonamental per comprendre la història de l'arquitectura catalana. Un cop realitzada la sol·licitud, l'Arxiu Històric del COAC et farà arribar una estimació del preu de la teva sol·licitud, variable en cada casuística de drets, ús i finalitat.

Detall:

* Si la memòria té autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris' .

Eliminar * Si les fotografies tenen autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris'.
Pots adjuntar fins a 5 arxius de 10 MB cadascun com a màxim.

Informació bàsica de protecció de dades

Responsable del tractament: Col·legi d Arquitectes de Catalunya 'COAC'
Finalitat del tractament: Tramitar la sol·licitud de còpies digitals dels documents dels quals l’Arxiu Històric del COAC gestiona els drets d'explotació dels autors, a més d'aquells que es trobin en domini públic.
Legitimació del tractament: El seu consentiment per tractar les seves dades personals.
Destinatari de cessions o transferències: El COAC no realitza cessions o transferències internacionals de dades personals.
Drets de les persones interessades: Accedir, rectificar i suprimir les seves dades, així com, l’exercici d’altres drets conforme a l’establert a la informació addicional.
Informació addicional: Pot consultar la informació addicional i detallada sobre protecció de dades en aquest enllaç

En Imatges

Memòria

Isabel Steva Hernández, més coneguda com a "Colita", (Barcelona, 1940) déu aquest nom al seu pare, qui li va explicar que havia nascut sota una col, com a tants nens de la seva època. Dona de "armas tomar", ha seguit la petjada de la seva ciutat i dels qui l'han fet el que és: Barcelona, la seva estimada, la seva amiga, el plató on gent de tota condició i gènere han estat objectiu de la seva mirada. Des dels seus inicis s'apropa a mestres tan importants com Oriol Maspons, Xavier Miserachs, Francesc Català Roca, Leopoldo Pomés... quins, a més de companys de professió, acabaran sent amics. Durant els seus inicis i de la mà del seu mentor i amic Paco Rebés, es va apropar al món gitano del Somorrostro i Montjuïc, al Flamenc, al Barrio Chino de Barcelona, a Les Rambles, a l'arquitectura de la ciutat i de quins la volien explicar: Ana María Moix i Terenci, Alexandre Cirici, Josep Maria Carandell, Jaime Gil de Biedma, Juan Marsé...

Amiga dels seus amics, no va dubtar en engrossir la seva llista amb tota la gent, que passat el temps, han estat protagonistes d'aquesta ciutat i de la seva història. El seu instint, la seva curiositat i el seu esperit periodístic han fet que la seva galeria de retrats sigui immensa i, en molts casos, desconeguda. Personatges que van des d'Ocaña a Gabriel García Márquez, de Maria Aurèlia Capmany a Joan Miró, de Salvador Dalí a la Bella Dorita, d'Orson Welles a Carmen Amaya...

Colita ha participat i retratat moviments com la "Gauche Divine", l"Escola de Barcelona" o la "Nova Cançó". Ha col·laborat amb publicacions com Interviu, Fotogramas, Cuadernos para el diálogo, Telexprés etc. Treballadora infatigable, amb les seves càmeres coll avall va sortir al carrer, comprenent que la transició democràtica era un moment irrepetible del qual s'havia de deixar constància gràfica: el tancament de Montserrat, la mort d'en Franco, les manifestacions polítiques... i com sempre, implicant-se de valent en el feminisme i en la reivindicació de qualsevol dret relacionat amb la llibertat amb majúscules.

En els seus quaranta anys de professió, ha realitzat més de quaranta exposicions i publicat més de trenta llibres de fotografia. La seva obra es troba a col·leccions com el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) o el Museu Reina Sofía (MNCARS). Entre altres premis, li ha estat atorgada la Medalla d'Or al Mèrit Artístic de l'Ajuntament de Barcelona, Doctora Honoris Causa per la Universitat de Bellaterra , la Creu de Sant Jordi, Premi Nacional de Fotografia 2014, Premi Bartolomé Ros, Mestre del FAD 2017 i Medalla d’Or al mèrit en les Belles Arts l’any 2021.

Autor: Francesc Polop

Audiovisual

  • Colita, en las Giardinetto Sessions

    25:04

    Colita, en las Giardinetto Sessions

Bústia suggeriments

Ajuda’ns a millorar el web i el seu contingut. Proposa’ns obres, aporta o esmena informació sobre obres, autors i fotògrafs, o comenta’ns el què penses. Participa!