Intro

Sobre el projecte

En aquesta primera etapa, el catàleg es focalitza en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any d’edificació de la primera xemeneia industrial de Barcelona que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte neix amb l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que s’anirà actualitzant i ampliant, tot incorporant les obres contemporànies de major interès general, sempre amb una necessària perspectiva històrica suficient, alhora que afegint progressivament obres del nostre passat, amb l’ambiciós objectiu d’abastar un major període documental.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses branques i entitats associades al COAC i d’altres entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la incorporació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en alguns casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC i professionals i d’altres experts externs de totes les Demarcacions que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

La voluntat d’aquest projecte és la d’esdevenir el fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau d’informació i documentació arquitectònica exemplar que passi a ser un referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors arquitecturacatalana.cat

credits

Qui som

Projecte de:

Promogut per:

Directors:

2019-2023 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2023 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors Externs:

2019-2023 Lluis Andreu Sergi Ballester Helena Cepeda Inès Martinel Maria Jesús Quintero

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

 

Arxiu Mas

 

Basílica de la Sagrada Família

 

Museu del Disseny de Barcelona

 

EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona

Disseny i Programació:

edittio Nubilum
Suggeriments

Bústia de suggeriments

Sol·licita la imatge

Et convidem a ajudar-nos a millorar la difusió de l'arquitectura catalana mitjançant aquest espai, on podràs proposar-nos obres, aportar o esmenar informació sobre obres, autors i fotògrafs, a més de fer-nos tots aquells comentaris que consideris. Les dades seran analitzades per la Comissió Documental. Emplena només aquells camps que consideris oportuns per afegir o esmenar informació.

L'Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya és un dels centres de documentació més importants d'Europa, que custodia els fons professionals de més de 180 arquitectes l'obra dels quals esdevé fonamental per comprendre la història de l'arquitectura catalana. Mitjançant aquest formulari, podràs sol·licitar còpies digitals dels documents dels quals l’Arxiu Històric del COAC en gestiona els drets d'explotació dels autors, a més d’aquells que es trobin en domini públic.. Un cop realitzada la sol·licitud, l'Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya et farà arribar una estimació del pressupost, variable en cada casuística d'ús i finalitat.

Imatge sol·licitada:

* Si la memòria té autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris' .

Eliminar * Si les fotografies tenen autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris'.
Pots adjuntar fins a 5 arxius de 10 MB cadascun com a màxim.

En Imatges

Memòria

Isabel Steva Hernández, més coneguda com a "Colita", (Barcelona, 1940) déu aquest nom al seu pare, qui li va explicar que havia nascut sota una col, com a tants nens de la seva època. Dona de "armas tomar", ha seguit la petjada de la seva ciutat i dels qui l'han fet el que és: Barcelona, la seva estimada, la seva amiga, el plató on gent de tota condició i gènere han estat objectiu de la seva mirada. Des dels seus inicis s'apropa a mestres tan importants com Oriol Maspons, Xavier Miserachs, Francesc Català Roca, Leopoldo Pomés... quins, a més de companys de professió, acabaran sent amics. Durant els seus inicis i de la mà del seu mentor i amic Paco Rebés, es va apropar al món gitano del Somorrostro i Montjuïc, al Flamenc, al Barrio Chino de Barcelona, a Les Rambles, a l'arquitectura de la ciutat i de quins la volien explicar: Ana María Moix i Terenci, Alexandre Cirici, Josep Maria Carandell, Jaime Gil de Biedma, Juan Marsé...

Amiga dels seus amics, no va dubtar en engrossir la seva llista amb tota la gent, que passat el temps, han estat protagonistes d'aquesta ciutat i de la seva història. El seu instint, la seva curiositat i el seu esperit periodístic han fet que la seva galeria de retrats sigui immensa i, en molts casos, desconeguda. Personatges que van des d'Ocaña a Gabriel García Márquez, de Maria Aurèlia Capmany a Joan Miró, de Salvador Dalí a la Bella Dorita, d'Orson Welles a Carmen Amaya...

Colita ha participat i retratat moviments com la "Gauche Divine", l"Escola de Barcelona" o la "Nova Cançó". Ha col·laborat amb publicacions com Interviu, Fotogramas, Cuadernos para el diálogo, Telexprés etc. Treballadora infatigable, amb les seves càmeres coll avall va sortir al carrer, comprenent que la transició democràtica era un moment irrepetible del qual s'havia de deixar constància gràfica: el tancament de Montserrat, la mort d'en Franco, les manifestacions polítiques... i com sempre, implicant-se de valent en el feminisme i en la reivindicació de qualsevol dret relacionat amb la llibertat amb majúscules.

En els seus quaranta anys de professió, ha realitzat més de quaranta exposicions i publicat més de trenta llibres de fotografia. La seva obra es troba a col·leccions com el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) o el Museu Reina Sofía (MNCARS). Entre altres premis, li ha estat atorgada la Medalla d'Or al Mèrit Artístic de l'Ajuntament de Barcelona, Doctora Honoris Causa per la Universitat de Bellaterra , la Creu de Sant Jordi, Premi Nacional de Fotografia 2014, Premi Bartolomé Ros, Mestre del FAD 2017 i Medalla d’Or al mèrit en les Belles Arts l’any 2021.

Autor: Francesc Polop

Audiovisual

  • Colita, en las Giardinetto Sessions

    25:04

    Colita, en las Giardinetto Sessions