Intro

Sobre el projecte

En aquesta primera etapa, el catàleg es focalitza en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any d’edificació de la primera xemeneia industrial de Barcelona que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte neix amb l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que s’anirà actualitzant i ampliant, tot incorporant les obres contemporànies de major interès general, sempre amb una necessària perspectiva històrica suficient, alhora que afegint progressivament obres del nostre passat, amb l’ambiciós objectiu d’abastar un major període documental.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses branques i entitats associades al COAC i d’altres entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la incorporació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en alguns casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC i professionals i d’altres experts externs de totes les Demarcacions que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

La voluntat d’aquest projecte és la d’esdevenir el fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau d’informació i documentació arquitectònica exemplar que passi a ser un referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors de l’Arxiu Digital del COAC

credits

Qui som

Col·legi d’Arquitectes de Catalunya:

Àrea de Cultura

Directors:

2019-2020 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2020 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors Externs:

2019-2020 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya Departament de Cultura

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Disseny i Programació:

Nubilum Edittio
Com anar-hi

En Imatges

 • Habitatges Unifamiliars del Polígon Montbau

 • Habitatges Unifamiliars del Polígon Montbau

 • Habitatges Unifamiliars del Polígon Montbau

 • Habitatges Unifamiliars del Polígon Montbau

 • Habitatges Unifamiliars del Polígon Montbau

 • Habitatges Unifamiliars del Polígon Montbau

 • Habitatges Unifamiliars del Polígon Montbau

 • Habitatges Unifamiliars del Polígon Montbau

 • Habitatges Unifamiliars del Polígon Montbau

 • Habitatges Unifamiliars del Polígon Montbau

 • Habitatges Unifamiliars del Polígon Montbau

 • Habitatges Unifamiliars del Polígon Montbau

Memòria

Construïdes a la tercera i darrera fase de la planificació de Montbau, si bé ja estaven contemplades al projecte inicial, ocupen la part més alta del polígon, on el terreny té més pendent. Aquests 70 habitatges escalonats configuren un conjunt de volums blancs amb terrasses i estan disposats en forma de ventall, seguint les corbes de nivell. Es tracta d’una tipologia atípica, a cavall entre la ciutat jardí i un edifici compacte. La regularitat del seu planejament es veu interferida per la topografia del lloc i obliga a trencar la linealitat dels passadissos, incorporant escales, creant una malla singular, adaptada. La resolució d’aquesta complexitat genera també uns ponts que discorren per sota dels habitatges. La vegetació que es planta, al voltant d’aquests elements construïts, representa una continuïtat i complement del conjunt natural del bosc característic de la vessant on es situa. El programa funcional es resol amb 3 tipologies diferents, d’entre 90 i 120 m2, en dúplex. Les mides de la cruixia, permeten la construcció amb parets de càrrega, mantenint així l’espai entremig diàfan.

Autor: Janice Moret

El cas dels habitatges esglaonats a Montbau, projectats per Joan Bosch i Agustí el 1963, bé podria ser un exemple realitzat sota la perspectiva d'un poblat de vacances. Ajuda a això la seva posició en el vessant boscós de Montbau, el color blanc dels volums i la profusió de terrasses fruit del esglaonament. Aquest conjunt de 50 habitatges en dúplex sembla voler explorar una distància més curta entre les unitats, ni tan disperses com en una ciutat jardí ni tan pròximes com per acabar sent jutjades com un sol edifici, un bloc. No obstant això, paradoxalment, aquest exemple sí que ho és. Construïdes pel Patronat Municipal de l'Habitatge de Barcelona i finalitzades el 1968, aquests habitatges són en realitat un edifici, només que disposa sobre el vessant. En aquest domina la regularitat i la repetició en lloc del pintoresc i el singular. Però la regularitat es veu matisada causa de la forma del terreny, tant per la disposició general a manera de ventall -ja que ocupen un angle del vessant que obliga que els passatges trenquin la seva linealidad- com per l'aparició d'escales per salvar el pendent, que acaben formant una malla peculiar entre aquestes, els passatges i, per descomptat, els habitatges. Però probablement la singularitat d'aquesta agrupació rau sobretot en la impressió que produeixen els passatges en discórrer sota dels habitatges. Es formen així uns ponts que són essencials per assimilar el conjunt a una peculiar ordit d'escales, passatges i cases. Si observem el conjunt estrictament des del punt de vista de la distribució funcional dels habitatges, podem descriure-ho com una agrupació d'habitacions paral·lela als passatges i una agrupació de cuines i sales d'estar perpendicular al pendent i, per tant, paral·lela a les escales.

Autor: Xavier Monteys Roig

Autors

Com anar-hi

Sobre el mapa